Header

 

Aktualno iz Doline Soče

---
Foto: Danilo Lesjak

Spremenjen urnik Gregorčičevega muzeja, Tolminskega muzeja in muzeja na Mostu na Soči

Zaradi velikega zanimanja domačih gostov so se v muzeju odločili podaljšati odpiralne čase.

Muzej v rojstni hiši Simona Gregorčiča na Vrsnem bo od 28. julija do konca avgusta od 10.00 do 17.00 odprt vse dni v tednu.

Tolminski muzej bo avgusta 2020 odprt vse dni v tednu, od ponedeljka do petka od 10.00 do 18.00, sobote, nedelje in praznike pa od 14.00 do 18.00. Vabljeni v muzej s 70-letno tradicijo. 

Arheološki muzej na Mostu na Soči se nahaja v pritličju Osnovne šole in je poseben v slovenskem in širšem prostoru. V njem lahko spoznate železnodobno stavbno dediščino in zgodovino arheoloških raziskav na Mostu na Soči. Muzej je hkrati osrednja točka kulturnozgodovinske poti Čez most po modrost, ki vas popelje skozi več tisočletno zgodovino kraja. Pot je speljana po naselju mimo 22 urejenih točk, opremljenih z info panoji in nišami z replikami arheoloških najdb. Avgusta bo Muzej na Mostu na Soči odprt ob vikendih in za praznik od 16.00 do 21.00. 

Informacija o dveh razstavah Tolminskega muzeja na prostem

Tolmin, pred stavbo muzeja na Mestnem trgumednarodna razstava Nemške kostnice med Sočo in Piavo. Razstava odstira zgodbo objekta, ki je bil ob Soči zgrajen v spomin in kot zadnje počivališče nemških vojakov, padlih v zadnji ofenzivi na soški fronti. Na razstavi so poleg nemške kostnice v Tolminu predstavljeni še sorodni spomeniki iz italijanskih krajev Quero, Feltre, Pordoi in Pinzano al Tagliamento. Tolminski muzej po predhodni najavi omogoča tudi vodene oglede nemške kostnice pri Tolminu.

Tolmin, Kobarid, Bovec - poulična razstava Posoška dediščina na ulici. Pred 70 leti je bila v Tolminu zasnovana prva muzejska ustanova, katere naslednik je današnji Tolminski muzej. Del bogate kulturne dediščine, ki jo muzej hrani, je skozi zanimive zgodbe posameznih predmetov predstavljena na ulicah Tolmina (Cankarjeva ulica, Trg 1. maja, pri Blagovnici Tolmin), Bovca (pri Kulturnem domu in knjižnici) ter Kobarida (Trg svobode, pri trgovini Mlekarne Planika). Z razstavo Posoška dediščina na ulici Tolminski muzej izpostavlja neprecenljivo bogastvo, za katerega skrbi. Hkrati pa gre tudi za zahvalo vsem, ki z obiskom, donacijami ali na drugačen način sooblikujejo muzejsko dejavnost in pomagajo pri ohranjanju kulturne dediščine tega prostora.  

Vabljeni na obisk in ogled. Tolminski muzej letos slavi 70. obletnico delovanja.

---
Foto: Hannes Klausner

Spletna platforma kolesarskih povezav 

Izdelana je nova spletna platforma, ki prikazuje daljinske in nekatere lokalne kolesarske povezave v zahodni Sloveniji.

Dostopna je na povezavi: www.bike-alpeadria.eu. Na voljo je v treh jezikovnih različicah: slovenski, italijanski in angleški. 

Uporabniku ponuja zemljevid kolesarskih povezav, na katerem si je mogoče prilagoditi prikaz po geografskem območju in vrsti informacij (prikaz turističnih informacijskih centrov, znamenitosti, kulturnih ustanov, železniških postaj in urbanih središč), opis kolesarskih tur, raziskovanje – kolesar si sam določi vrsto in težavnost poti. 

Spletna platforma je sofinancirana v okviru projekta INTER BIKE II – Vzpostavljanje multimodalnih povezav ob kolesarski trasi Adriabike, Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020. 

Vabimo vas s kolesom na pot.

---
Foto: Urša Drofenik

Kaj vse vam poleti ponuja Kanin

Od 1. avgusta dalje bo ViaFerata od Sedla do Prestreljenika ponovno odprta.

Kaj vse lahko doživite na Kaninu, ko se z žičnico povzpnete na 2.300 m?

  • Podajte se po pohodnih poteh,
  • odpravite se na ferato, ki je označena z začetno in končno informativno tablo,
  • spoznajte naravoslovno učno pot, na poti so postavljene table z opisi,
  • odločite se za pohod po kaninski mulatjeri, ki je označena z B do A postaje žičnice.

Vse potrebne informacije prejmete na blagajni Kanina, prav tako prejmete tudi zemljevid. Preden se odpravite na izlet, pa si lahko več informacij preberete tukaj>

Urnik obratovanja žičnice preverite na njihovi spletni strani>

---

Ostale aktualne informacije iz naše doline

Zaradi aktivne sečnje na območju področja Gozdec odsvetujejo hojo po sprehajalni poti »Gozdec«. Pot v predelu med vstopom v Malenški žleb in zgornjo makadamsko cesto pod vznožjem Kope je zaradi del težko sledljiva in mestoma težko prehodna.

Planincem sporočamo, da je pot na Malo Mojstrovko ponovno odprta.

???? Dogodke in vodene izlete, ki jih za vas organizirajo v Dolini Soče, preverite na naši spletni strani pod rubriko Dogodki>

???? Ne pozabite tudi na  javne prevoze v Dolini Soče in do sosednje Gorenjske, ki vam olajšajo pot, ko se odločite za izlet ali skok do reke Nadiže. Preverite urnike tukaj>

???? Z nakupom Destinacijske kartice, ki je namenjena gostom, ki v dolini prespijo vsaj dve noči, so ogledi in prevozi brezplačni, dobite pa tudi ideje kaj obiskati in kaj videti v Dolini Soče. Več informacij o kartici je na voljo tukaj>

Smo kakšen dogodek spregledali? Sporočite nam, da ga dodamo na naš koledar. Vnaprej se vam zahvaljujemo. ????

Naj bodo poletni dnevi še prijetnejši.

---